Voor en na de behandeling

Wanneer jouw paard of pony nog nooit eerder een massage heeft gehad, kan ik mij voorstellen dat je wilt weten waar je rekening mee moet houden. Zowel voor als na de behandeling. Om het maximale uit de behandeling van jouw paard of pony te halen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee kunt houden.

Voor de behandeling

Je paard of pony wordt bij jou op stal of aan huis gemasseerd, daar waar hij zich het meest op zijn gemak voelt. Liefst in een schone ruimte zoals een poetsplaats of box, maar in elk geval in een beschutte en droge omgeving met een stevige ondergrond.

Voordat de massage begint is het belangrijk dat jouw paard of pony schoon en enigszins droog is. Dat maakt het voor mij makkelijker om de spieren en reacties van je paard te lezen en dat zorgt weer voor een effectievere behandeling.

Voor de meest ontspannen ervaring voor je paard en het beste effect van de behandeling spreken we het liefst af op een moment waarop het enigszins rustig is op stal. Bij voorkeur niet tijdens het naar binnen- of buitengaan van de paarden of tijdens het voeren. Zo kan je paard zich beter concentreren op de behandeling en kan ik zijn of haar reacties beter lezen.

Tenslotte is het belangrijk dat je paard of pony die dag nog niet getraind is. Een massagebehandeling geeft het beste resultaat als de spieren in rusttoestand zijn, dus niet zijn geactiveerd en opgewarmd. Actieve warme spieren kunnen namelijk moeilijker ontspannen en een paard geeft na een training andere reacties, waardoor hij moeilijker te lezen is.

Na de behandeling

Na de massage is het belangrijk om je paard in de paddock of wei te zetten, of hem/haar aan de hand te laten stappen op een harde ondergrond. Zo kan je paard wennen aan de veranderingen in zijn of haar lichaam en het helpt bij het afvoeren van eventuele afvalstoffen.

Ik adviseer om het paard in elk geval de dag van de massage niet belast te laten bewegen of te longeren. Na de behandeling heeft het dier namelijk tijd nodig om te wennen aan de aanpassingen in zijn lichaam, om zijn nieuwe balans weer te vinden en om niet meteen weer in oude bewegingspatronen te vervallen. Hoe lang dat duurt is per paard en per behandeling verschillend.

Ieder paard reageert anders op een behandeling. Het ene paard voelt de dag erna meteen fijn aan, terwijl het andere paard een beetje uit balans en wiebelig is, of zich anders gedraagt. Dit betekent dat hij langer de tijd nodig heeft om te wennen aan de aanpassingen in zijn lijf. Je kunt hem daarmee helpen door hem net zo lang vrij te geven totdat hij niet meer uit balans en wiebelig is. Dat is dus iets om rekening mee te houden in je trainingsschema of wedstrijdplanning.

Rijden of longeren op de dag na de behandeling kan waardevolle informatie geven over het effect van de behandeling, maar als het paard uit balans is en anders aanvoelt, dan heeft hij dus langer de tijd nodig. Geef je paard of pony altijd voldoende tijd om te wennen aan de veranderingen in het lichaam na de behandeling.

Ook geef ik in de meeste gevallen een aantal oefeningen mee, waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Het regelmatig uitvoeren van deze oefeningen kan een groot verschil maken in het welzijn van je paard.

Contra-indicaties

  • Let op! Een paard mag niet worden gemasseerd bij koorts, shock en/of kanker, omdat massage de bloeddruk verlaagt en het metabolisme versnelt. Als je twijfelt over de gezondheid van je paard, laat dan eerst een diagnose stellen door een medisch specialist.
  • Als gediplomeerd paardenmasseur kan ik paarden masseren, maar stel ik geen diagnose. Massage vervangt nooit een behandeling door een dierenarts, tandarts, hoefsmid of andere medisch specialist. Een massage kan echter een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde en kan uitkomst bieden wanneer medisch onderzoek geen duidelijk resultaat oplevert.

 

Ik ga altijd uit van de fysieke en mentale capaciteiten van het paard. Dus ik kijk en voel goed wat het paard aankan en pas daarop de behandeling en de intensiteit aan. Paarden die nog niet eerder zijn gemasseerd, moeten soms wennen en laten minder makkelijk spanning los. Ook bij paarden die veel spanning in het lijf hebben opgebouwd kost het soms meer tijd om resultaat te behalen. Zo kan het dus zijn dat een eerste behandeling nog niet het gewenste resultaat geeft en er meerdere behandelingen nodig zijn.

Voor en na de behandeling

Paardenmassage door Helen Jones

Heb je een vraag over de behandeling of ben je benieuwd welke massage het beste bij jouw paard past? Neem gerust contact met mij op. Ik denk graag met je mee en kijk ernaar uit om jouw paard de best mogelijke zorg te geven!