Masterson Method

De Masterson Method® is gericht op het losmaken van spanning en bewegingsbeperking in de drie belangrijkste knooppunten van het lichaam, die de prestaties het meest beïnvloeden. Dat zijn het atlanto-occipitale gewricht (aanhechting achterhoofd-eerste halswervel), de hals-schouder-schoft verbinding (verbinding van de voorbenen met de romp) en het heup-bekken gebied (verbinding van de achterbenen met de wervelkolom).

Masterson Method

De Masterson Method© is een zachte, vriendelijke en grondige methode van lichaamswerk. Wat de methode uniek maakt is, dat je werkt met verschillende niveaus van druk, en dat je de druk aanpast op basis van de reacties van het paard. Daarmee kan je onder de grens van weerstand blijven en dat deel van het zenuwstelsel activeren, dat zorgt voor rust en herstel (het parasympatisch zenuwstelsel). Zo kan het paard ontspannen, spanning loslaten en verbetert de bewegingsvrijheid.

Om beter te begrijpen hoe de methode werkt, kijken we eerst naar het zenuwstelsel. Dit is het systeem dat een grote rol speelt bij alle activiteiten, zoals het aansturen van de spieren en het verwerken van prikkels die de zintuigen opvangen, zoals geuren, smaken en beweging. Eén van de onderdelen van het zenuwstelsel is het autonome zenuwstelsel. Dit regelt onder andere een groot aantal onbewuste functies, zoals de ademhaling, de spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee hoofddelen: het (ortho)sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. De meeste organen en spieren ontvangen impulsen vanuit beide delen. Bij een goede werking van het autonome zenuwstelsel is er balans tussen de (ortho)sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust. Door verschillende oorzaken kan deze balans verstoord zijn. De Masterson Method© heeft als doel om het parasympatisch deel van het zenuwstelsel te activeren. Zo komt de rust- en herstelfunctie van het lichaam weer op gang en komt het zenuwstelsel weer in balans. De methode bestaat uit een combinatie van de meest effectieve technieken van verschillende soorten behandelingen, zoals osteopathie, chiropractie, cranio-sacraal en acupressuur therapie.

Ontspanning door zachte aanrakingen

Bij het uitvoeren van de Masterson Method® kan ik alleen goede resultaten behalen als het paard ontspannen is. Dit kan een uitdaging zijn, want in de natuur is de eerste overlevingsreactie van een paard om te vluchten bij druk of dreiging. Wanneer wij met paarden omgaan hebben zij, normaal gesproken, die mogelijkheid niet. Ze vallen dan terug op hun tweede overlevingsreactie: beschermen, verzetten of verkrampen. Dit kan zowel extern als intern gebeuren. Door het paard subtiel en in het juiste tempo te behandelen blijf ik “onder de radar” en kan ik deze overlevingsreactie omzeilen. De zachtheid van de aanrakingen is heel effectief, ook om diepe spierspanning af te laten vloeien, en ook bij hele gevoelige paarden.

Het Search-Response-Stay-Release proces

Het Search-Response-Stay-Release proces staat centraal bij de Masterson Method©. Search & Response houdt in dat ik, met behulp van lichte aanrakingen, naar een reactie zoek. Denk hierbij aan het knipperen van het oog of aanspannen van de mond. Deze reactie is een signaal vanuit het parasympatisch zenuwstelsel dat er op die plek in het lichaam spanning is opgeslagen.

Stay & Release wil zeggen dat ik, zodra ik een reactie zie, op dat punt blijf en net zo lang wacht tot er een release zichtbaar is. Een release uit zich bijvoorbeeld door likken, kauwen, briesen of herhaaldelijk gapen.

Masterson Method©

Masterson Method© door Helen Jones

Heb je een vraag over de Masterson Method© of ben je benieuwd of deze behandeling bij jouw paard past? Neem gerust contact met mij op. Ik denk graag met je mee en kijk ernaar uit om jouw paard de best mogelijke zorg te geven!