Hier geef ik antwoord op de meest gestelde vragen
Paarden massage heeft als doel de spieren van het paard zo optimaal mogelijk te laten functioneren en de fascia zo goed mogelijk zijn werk te laten doen. Om dit voor elkaar te krijgen worden diverse technieken in een bepaalde volgorde gebruikt. Omdat paarden van nature meester zijn in compenseren, kan er in eerste instantie een vertekend beeld zijn van de ‘echte’ klacht. Het paard wordt daarom altijd als een geheel gezien. En er wordt niet alleen een gedeelte van het paard gemasseerd om een snelle oplossing te bieden. Het gehele paard wordt behandeld, van neus tot staart en aan beide zijden.
De paardenmasseur werkt met de spieren en de fascia, maar denkt ook mee over factoren die invloed hebben op de gezondheid van de spieren en de fascia, zoals bijvoorbeeld voeding, zadel en hoofdstel, huisvesting en hoeven. Chiropractie richt zich voornamelijk op mobiliteitsverlies in de wervelkolom en andere gewrichten. Osteopathie behandelt naast de wervelkolom ook de organen en de schedel, en richt zich op de relatie tussen deze verschillende systemen.
Dat kan zeker. Massage is een complementaire, aanvullende, behandelmethode. Massage is echter geen vervanging voor reguliere diergeneeskunde en in acute gevallen raad ik altijd aan om eerst contact op te nemen met je paardenarts of dierenarts! Soms is het goed om massage te bespreken met andere behandelaars, en een goede samenwerking tussen behandelaars leidt sowieso tot optimale resultaten. Ik werk dan ook graag samen met andere disciplines, zoals de paardenarts of dierenarts, osteopaat of chiropractor, trainer, hoefsmid en zadelmaker.
Ongemak of pijn zorgt ervoor dat je paard minder of anders gaat bewegen, en andersom zorgt verminderde beweeglijkheid uiteindelijk voor ongemak of pijn. Als de masseur ervoor zorgt dat de spieren en fascia weer optimaal kunnen werken, is er een deel van de beweeglijkheid hersteld en komen dieper gelegen problemen (primaire oorzaken) veel duidelijker naar voren.
Ook kan hoge spierspanning ervoor zorgen dat andere behandelaars de blokkades minder goed voelen en minder goed kunnen losmaken. Een massage ongeveer een week voor een behandeling van de osteopaat of chiropractor versterkt dus het effect van beide behandelingen. De osteopaat of chiropractor kan dieper werken doordat de ‘buitenste’ laag spanning al is weggenomen en de behandeling is daardoor effectiever en heeft langduriger effect.
Een massage ongeveer een week ná een osteopatische of chiropractische behandeling zorgt er voor dat het effect van die behandeling langer aanhoudt. De masseur zorgt er namelijk voor dat de spieren en fascia zich aanpassen aan de aanpassingen die in de botten, gewrichten en wervelkolom zijn gedaan door de osteopaat of chiropractor. Door het spiergeheugen en het zenuwstelsel, dat er voor zorgt dat bepaalde bewegingspatronen zijn “ingesleten”, is de kans groot dat spieren en fascia zich niet “vanzelf” aanpassen en dus wat hulp kunnen gebruiken.
Voor veel paarden is een massage na een tandartsbezoek erg zinvol. De mond wordt natuurlijk verder en langer opengesperd dan gebruikelijk en zo ontstaat er druk op de kaak en omliggende spieren. Dit kan zorgen voor blokkades rond de kaak en in de rest van het lichaam. En daarnaast, als het gebit weer in balans is dankzij de tandartsbehandeling, kunnen de massagetechnieken ervoor zorgen dat de spieren van de kaken en in andere verbonden delen van het lichaam zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie
Tenslotte kan massage zorgen voor beter herstel na een ingreep of een blessure, doordat de spieren en fascia zo goed mogelijk in conditie blijven.
Paardenmassage is in Nederland een vrij beroep, wat inhoudt dat iedereen zich paardenmasseur mag noemen, ook slecht of minder opgeleide behandelaars. Het is dus belangrijk dat je op zoek gaat naar een goed gekwalificeerde masseur voor paarden. Als een paardenmasseur is aangesloten bij beroepsvereniging VPSN, is dat een waarborg voor een goed opgeleide masseur voor paarden, die een toelatingsexamen heeft gevolgd en aan de kwaliteitseisen voldoet, plus jaarlijks bijscholingen van De Lingehoeve in Lienden volgt om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en om een kwalitatieve behandeling te waarborgen.
Het resultaat van de behandeling hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van het paard, de aard en duur van een eventuele klacht, de belasting van het paard (versus de belastbaarheid), de mogelijkheid om dingen aan te passen in het management van het paard en nog vele andere factoren, maar vaak is 1 à 3 keer behandelen met niet al te lange tussenposen voldoende om het lichaamseigen herstelmechanisme “aan te zetten”. Het is verstandig om een paar dagen na de behandeling contact op te nemen met de masseur om te bespreken hoe het paard reageerde en samen af te spreken wat er wanneer verder nog moet gebeuren.
Voor wie is paardenmassage bedoeld?
Ieder paard of pony heeft baat bij massage, of hij nou jong of oud is, en of je wedstrijden met hem rijdt of recreatief. Met behulp van massage wordt je paard soepeler en kan hij beter en gezonder bewegen. Zo kan je blessures voorkomen. Ook zorgt massage voor ontspanning en dat is bevorderlijk voor allerlei lichamelijke processen, zoals een gezonde spijsvertering. Dit is een groot voordeel voor nerveuze of gespannen paarden. Tenslotte ondersteunt massage bij herstel van blessures tijdens de revalidatie.
Een massage is niet alleen lekker ontspannend voor het paard, maar ook heel nuttig. Het is echt niet alleen “wellness”, hoewel dat er soms wel zo uit ziet als een paard met halfdichte ogen staat te relaxen. Massage helpt je paard soepel en blessurevrij te bewegen, het zorgt dat stresshormonen verlaagd worden en diverse processen in het lichaam op een goede manier verlopen (langdurige stress is heel ongezond!), en mocht er onverhoopt een blessure zijn ontstaan, herstelt je paard sneller door ondersteuning met massage.
Losse of eerste behandeling:
€ 70. Hiervoor trek ik 2 uur uit zodat er voldoende tijd is voor een kennismakingsgesprek en eerste onderzoek, en de behandeling die zelf ook langer duurt dan een vervolgbehandeling.
Vervolgbehandeling
binnen 3 maanden (duur ongeveer 90 min.): € 60,-
Strippenkaart van 5 behandelingen
binnen 1 jaar geeft 50% korting op de 6e behandeling
Optioneel:
gebruik etherische olie en/of Vetkin® kinesiologie tape: prijs in overleg
Na een behandeling krijg je adviezen mee voor oefeningen die van toepassing zijn op jouw paard. Het rijtechnische advies laat ik graag over aan jouw eigen gediplomeerde instructeur. Indien nodig kan ik enkele goede instructeurs aanbevelen.
Ik ben geen voedingsspecialist, maar heb van februari t/m april 2021 de intensieve online cursus ‘Healthy Horse Feeding’ door Dr. Christina Fritz i.s.m. Pure Horseadviezen gevolgd. Ik denk dan ook graag met je mee over het optimaal laten functioneren van de spijsvertering. Voor specifiek voedingsadvies kan ik je doorverwijzen naar specialisten in paardenvoeding.
Als masseur ben ik geen zadelspecialist, maar dankzij verschillende bijscholingen en door mee te kijken met zadelspecialisten, kan ik wel goed bekijken of het zadel past op het paard en of het aanpassen van het zadel nodig is.
Als masseur ben ik geen hoefspecialist, maar dankzij verschillende bijscholingen op hoevengebied, kan ik wel meedenken over de invloed van de hoeven en de hoefbalans op het lichaam, en andersom hoe de lichaamshouding de hoeven kan beïnvloeden.
Ik gebruik liefst alleen mijn handen, zodat ik voel wat er in het lichaam speelt en wat er onder mijn handen gebeurt. Daarnaast kan ik door met mijn handen te werken veel beter een specifiek probleem behandelen, in tegenstelling tot tools die het gehele lichaam bedekken en beïnvloeden, zoals therapiedeken en therapeutische trilplaat.
Soms gebruik ik wel een guasha- of massagesteen, om dieper te kunnen inwerken op de fascia of hele stugge of moeilijk bereikbare spieren bij bijvoorbeeld dikkere paarden(billen).
In sommige gevallen gebruik ik taping om het herstel te ondersteunen van een hematoom (bloeduitstorting) na bijvoorbeeld een trap, stoten of een val.
Verder zet ik soms essentiële oliën in om het paard lichamelijk en/of geestelijk te ondersteunen of te activeren.
Als masseur heb ik geleerd om voorzichtig te om te gaan met drachtige merries. Het advies is om de merrie gedurende de eerste maand van de dracht liefst niet te behandelen. Na die maand (als de vrucht goed ingenesteld is) kan het paard zonder problemen behandeld worden, tot het laatste trimester van de dracht, dan wordt er niet meer behandeld.
Zeker! De massage is dan vooral gericht op stabiliteit, bewustwording van het lichaam en proprioceptie (het weten waar zijn benen zich bevinden in de ruimte, zonder ernaar te hoeven kijken). Jonge paarden weten soms nog niet dat ze vier benen hebben en weten nog niet precies hoe ze hun lichaam moeten gebruiken. De spieren zijn nog in ontwikkeling en massage bevordert de spieropbouw. Massage van jonge paarden helpt ze dus naar beter lichaamsgebruik en balans en kan zo helpen blessures te voorkomen.
Ook is het met massage mogelijk om problemen al in de groeifase op te merken en te verhelpen, en dus grotere structurele problemen in de toekomst te voorkomen. Jonge paarden lopen soms ook blessures op tijdens het spelen, vaak zonder dat de eigenaar het merkt.
Zeker! Voor oudere paarden is de massage gericht op het soepel houden van de spieren, die wat eerder stijf en stram worden. Het is wel belangrijk om een realistische verwachtingen van de resultaten te hebben. Veel aandoeningen bij oudere paarden, zoals artrose, zijn namelijk onomkeerbaar. Maar door bijvoorbeeld het verbeteren van de doorbloeding kan de kwaliteit van leven van een ouder paard sterk verbeterd worden. Door je oudere paard regelmatig te laten behandelen kun je hem zo goed mogelijk in vorm houden en ouderdomsklachten zoveel mogelijk beperken, en kan de masseur ook meekijken naar de conditie van je paard en eventuele veranderingen daarin.
Klachten verergeren in principe niet door massage, omdat de technieken die gebruikt worden heel subtiel zijn en erop gericht zijn om het lichaam zichzelf weer in evenwicht te laten brengen, en vooral ook doordat ik werk op basis van de reacties van het paard. Daardoor ga ik niet over een pijngrens heen en wordt er niets geforceerd. Soms kan een paard in de eerste dagen na een massage wel ‘uit balans’ zijn. Dit is normaal en wordt vanzelf beter wanneer je je paard de tijd geeft om te wennen aan de veranderingen in zijn lijf en zijn evenwicht opnieuw te vinden. En het is raadzaam om op zoek te gaan naar een gediplomeerde paardenmasseur.
Een massagebehandeling geeft het beste resultaat als de spieren in rusttoestand zijn, dus niet opgewarmd. Warme en dus actieve spieren kunnen namelijk moeilijker ontspannen en een paard geeft andere reacties na een training, waardoor hij moeilijker te lezen is
Na afloop van de behandeling adviseer ik om het paard in de paddock of wei te zetten, of aan de hand te stappen op een harde ondergrond om eventuele afvalstoffen sneller af te voeren. Ik adviseer om het paard in elk geval de dag van de massage vrij te geven en niet belast te laten bewegen of te longeren. Na de behandeling heeft het dier namelijk tijd nodig om te wennen aan de aanpassingen in zijn lichaam, om zijn nieuwe balans weer te vinden en niet meteen weer in oude bewegingspatronen te vervallen. Hoe lang dat duurt is per paard en per behandeling verschillend. Op de dag daarna gaan rijden kan waardevolle informatie geven over het effect van de behandeling, maar als het paard uit balans is en anders aanvoelt, dan heeft hij langer de tijd nodig. Dat is dus iets om rekening mee te houden in de wedstrijdplanning of het trainingsschema.
Daarnaast geef ik regelmatig oefeningen mee aan de eigenaar/verzorger, omdat ik bij de paarden een groot verschil merk als deze regelmatig worden herhaald.
Heb je nog een andere vraag of wil je een afspraak inplannen?
Paardenmassage Helen Jones
KvK: 66367395
BTW: NL002135870B24
Bank: NL25RABO0146105176
Licentie 4 Masseur voor Paarden
Equine Myofascial Release Therapeut
Masterson Method® Certified Practitioner