Myofasciale release therapie

Bindweefsel massage

Fascia (ook wel fasciae of fascies genoemd) is bindweefsel. Het bindweefsel vormt een netwerk dat door en om het hele lichaam zit: onder de huid, tussen en in de spieren, als aanhechtingsplaats voor spieren, en om de botten, pezen en organen. Overal, van neus tot staart en van schoft tot hoef. Fascia verbindt het lichaam tot één geheel, zorgt dat het lichaam zijn vorm behoudt en speelt een rol in alle processen in het lichaam.

Naast stabiliteit zorgt fascia ook voor beweging. Op plekken in het lichaam waar veel beweging nodig is, is de fascia dun en zeer elastisch. Daar waar juist stabiliteit nodig is, is de fascia dikker en stugger.

Als gevolg van blessures, compensatie of chronische stress kan fascia veranderen en minder goed zijn functie uitoefenen. Dat is op lange termijn niet goed voor de houding en beweging van je paard. Als fascia ergens verstrakt, dan heeft dat altijd effect op andere delen van het lijf, omdat het door en om alle structuren in het lichaam zit. Zo kan het dus zijn dat een probleem met de hoeven (bijvoorbeeld onderstandig staan) niet kan verbeteren zolang een probleem in de hals niet is opgelost. En zo zijn er heel veel verbindingen en fascialijnen in het lichaam.

Fascia reageert op de signalen van het sympathisch zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat de inspanningsactiviteiten in het lichaam aanstuurt. Zoals bijvoorbeeld in een vecht- of vluchtreactie, dan trekt de diepe fascia laag samen en wordt strak, waardoor het lichaam de benodigde, uitzonderlijke prestatie kan leveren.

Bij een goede werking van het zenuwstelsel is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten: inspanning en stress (sympathisch) worden afgewisseld met ontspanning en rust (parasympatisch).

Door verschillende oorzaken kan deze balans verstoord zijn. En als het sympathisch zenuwstelsel continu te hard werkt, heeft dat dus negatieve invloed op de fascia, die dan continu strak aanspant.

In mijn behandelingen besteed ik veel aandacht aan de fascia. Ik zorg dat de rust- en herstelfunctie van het lichaam weer op gang komt en gebruik verschillende fasciale technieken waarmee ik de fascia kan laten ontspannen. Zo kunnen de fascia en de onderliggende structuren weer goed functioneren.

Taping

Kinesiologische tape is een ademende tape met een elasticiteit die overeenkomt met de elasticiteit van de huid. Door te werken met de elasticiteit van de kinesiologische tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, kunnen onderhuidse structuren zoals de fascia worden beïnvloed.

Door de tape met rek aan te brengen, of aan te brengen na het op rek brengen van de huid en spieren, zal de tape de huid iets optillen wanneer de spieren weer teruggaan in de positie zonder rek. Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je dan golfjes ontstaan, deze worden convolutions genoemd. Door deze convolutions ontstaat er ruimte tussen de opperhuid en onderhuid. Dit bevordert de bloed- en lymfecirculatie en ook wordt de druk rondom dit gebied verlaagd. Ik zet het in als lymfe taping, bij zwellingen zoals bijvoorbeeld bij een hematoom (bloeduitstorting) na een schop, stoten of een val. En bij een probleem van de fascia kan het tapen van een myofasciale lijn zorgen voor betere verbinding in het lijf van je paard.

Guasha

Guasha is een traditionele Chinese therapie. Het woord “guasha” is een samenvoeging van “gua”, wat staat voor “schrapen” en “sha” wat “opeenhopingen” betekent. De therapie bestaat dan ook uit het schrapen van de huid om stagnatie van energie (qi) en bloed in het lichaam te verminderen en de doorstroming te bevorderen. Door het zorgvuldig strijken van een speciale Guasha-steen over de huid van jouw paard, over één van de myofasciale lijnen of acupressuurpunten, kunnen verklevingen van de fascia worden aangepakt. Een guasha behandeling bevordert niet alleen de doorbloeding, maar stimuleert ook het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Myofasciale Release Therapie

Myofasciale Release Therapie door Helen Jones

Bij Myofasciale Release Therapie staat het verminderen van spanning in het bindweefsel van de spieren centraal, waardoor jouw paard weer volop kan genieten van optimale bewegingsvrijheid. Heb je een vraag over de Myofasciale Release Therapie, Taping of Guasha? Neem gerust contact met mij op. Ik denk graag met je mee en kijk ernaar uit om jouw paard de best mogelijke zorg te geven!