Massage van jezelf

Regelmatig verzuchten paardeneigenaren tegen me “Ik zorg een stuk beter voor mijn paard dan voor mezelf”. En regelmatig krijg ik tijdens een behandeling, van eigenaar óf stalgenoot, met een glimlach de vraag “Zeg, masseer je ook mensen?”. Gekscherend zeg ik dan meestal “Ga maar op je handen en voeten zitten, dan lijk je voldoende op een paard en kan ik jou ook wel masseren hoor”.

Maar zonder gekheid, ik vind het wel echt een goed idee als paardenmensen ook goed voor hun eigen lichaam zouden zorgen. Want met hun eigen lijf beïnvloeden ze hun paard ook, of ze dat nou willen (en merken) of niet!

Als je als ruiter soepel en fit bent, helpt dat namelijk niet alleen jouw eigen prestaties en veiligheid, maar draag je ook bij aan de gezondheid, de prestaties en het welzijn van je paard.

Waarin hem dat precies zit?

  • Minder belasting voor je paard: los van of je eigen gewicht aansluit bij de belastbaarheid van je paard, ben je als soepele ruiter beter in staat om je paard te ontlasten. Als je namelijk meer controle hebt over jouw eigen bewegingen, kan je de bewegingen van je paard beter volgen. Ik merk best vaak klachten bij een paard die bij de ruiter precies hetzelfde lijken te zijn – en daar wel eens vandaan kunnen komen. Als je bijvoorbeeld met een stijve rug in het zadel gaat zitten, dan kan de rug van je paard ook stijf worden, doordat je met weinig schokdemping in je zadel landt. En als je spanning in je kaken of je schouders hebt, werkt dat direct door via de teugels naar het hoofd of de mond van je paard, waar het spanning in de hals en kaken van je paard kan veroorzaken.  
  •  Effectieve communicatie: als ruiter moet je in staat zijn om subtiel en nauwkeurig te communiceren met je paard via je houding, zit en beenhulpen. Als je soepel en fit bent, heb je meer controle over de signalen die je geeft, waardoor je paard beter begrijpt wat er van hem wordt verwacht.
  • Balans en coördinatie vergroten je veiligheid: als je als ruiter een soepel lijf hebt, ben je beter in balans en heb je betere coördinatie en stabiliteit in het zadel. Hierdoor ben je beter in staat om de bewegingen van je paard te volgen en kan je sneller reageren op onverwachte gebeurtenissen, zoals een schrikreactie van je paard, zonder dat je je balans verliest.

Massage voor de paardenmens

Omdat ik ruiters graag wil helpen om hun paarden te helpen, ben ik bezig om massage voor de paardenmens te faciliteren. Samen met een hele prettige masseur voor mensen ben ik op dit moment aan het onderzoeken in wat voor soort samenwerking wij paard en eigenaar samen verder kunnen helpen.

Hou deze pagina dus in de gaten, binnenkort lees je hier meer over!