Het bewegingsapparaat van het paard bestaat uit een passief gedeelte – het skelet – en een actief gedeelte – de spieren.
De verbinding hiertussen wordt geregeld door drie soorten bindweefsel: pezen, ligamenten en fascie.
Het skelet van een paard bestaat uit meer dan 200 botten en ondersteunt, helpt bij beweging, beschermt de organen, zorgt voor het aanmaken en opslaan van bloedlichaampjes en helpt bij het opslaan van mineralen, die weer zorgen voor de hardheid van de botten.
Maar liefst 60% van het paardenlichaam bestaat uit spieren. Door middel van aan- en ontspanning zorgen de spieren voor beweging van de gewrichten. Naast beweging zijn de spieren ook bepalend voor de bloed- en lymfecirculatie, de spijsvertering en de lichaamstemperatuur.
Tijdens het masseren behandel ik het oppervlakkige deel van het skeletspierweefsel, maar worden ook onderliggende weefsels bereikt. Het skeletspierweefsel wordt bewust aangestuurd, maar kan ook onwillekeurig samentrekken als reflex. Deze spieren regelen de lichaamshouding van het paard en zorgen voor de beweging en stabilisatie van gewrichten. Een paardenlichaam bevat ongeveer 700 skeletspieren.
De spieren kunnen worden ingedeeld in twee soorten: langzame en snelle spierweefsels. De aanwezigheid is genetisch bepaald. De spieren kunnen wel getraind worden, maar zullen nooit helemaal veranderen.
Langzame spieren produceren langzaam en over een langere periode energie. Deze spieren hebben zuurstof nodig. Paarden met voornamelijk dit type spieren zijn niet snel moe, bijvoorbeeld endurance paarden.
Snelle spieren produceren snel en explosief kleine hoeveelheden energie. Deze spieren werken zonder zuurstof en zijn snel moe. Paarden met voornamelijk dit type spieren zijn bijvoorbeeld geschikt om te springen.
Fascie is een ononderbroken omhulsel van elastisch bindweefsel dat alle structuren van het lichaam verbindt. Het beschermt en geeft steun aan het skelet en de spieren. Het fungeert als een schokdemper voor de spieren en zorgt ervoor dat deze gemakkelijk langs elkaar kunnen glijden. Vanwege de verbindende functie van de fascie kan een beschadiging of verrekking invloed hebben op de bewegingsvrijheid van het gehele paard.
Pezen verbinden skeletspieren met botten en helpen zo bij de beweging. Ze zijn minder elastisch dan spieren, maar meer elastisch dan ligamenten (gewrichtsbanden). Door de beperkte doorbloeding is het herstel van een peesblessure een langdurig proces.
Ligamenten verbinden botten met botten. De functie van de ligamenten is het stabiliseren en beschermen van de gewrichten in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat de gewrichten niet te ver doorbuigen, -strekken of draaien. Ook de ligamenten zijn weinig doorbloed en herstellen daardoor langzaam van een beschadiging.
Paardenmassage Helen Jones
KvK: 66367395
BTW: NL002135870B24
Bank: NL25RABO0146105176
Licentie 4 Masseur voor Paarden
Equine Myofascial Release Therapeut
Masterson Method® Certified Practitioner